Adventi Nagykoncert Kárpátaljáért

Adventi Nagykoncert Kárpátaljáért

Alapítványunk 2017. december 3-án támogatta Várnagy Andrea adventi nagykoncertjét, mely koncert a KÁRPÁTALJÁVAL VALÓ SZOLIDARITÁSUNKAT volt hivatott kifejezni. Köszönjük a csodálatos élményt minden résztvevőnek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

RÉSZLETEK

Művészként az ember bármely meghívásnak nagy örömmel tesz eleget, de vannak helyszínek, amelyek különösen kedvesek és ilyen Várnagy Andrea zongoraművésznőnek Kárpátalja, ahol a zenei oktatás, a szakmai munka mellett a magyar emberek összetartását példaértékűnek találta.

2011 óta évente jár vissza koncertezni Kárpátaljára és idén nyáron, többed magával már másodszor szervezett zenei tábort Tiszapéterfalván az ott élő és az anyaországból érkező gyermekek számára.
Az ottani közönség egyedülálló szeretete és az évek során kialakult szoros együttműködés az ott tanító kollégákkal és zenét tanuló növendékekkel megismertette vele a hangsúlyt, mely lelkükben él. A küzdés hangsúlyát, melyet kéretve- kéretlenül magukénak éreznek, de csodálatosan viselnek.

Mikor Vele ott jártam, ezt a hangsúlyt, ezt a rezgést éreztem én is. Hallva a magyar nyelvtől való elszakíttatásuk félelmét én is belegondoltam, hogy mi lenne velem, ha nem gyakorolhatnám az anyanyelvemet szabadon. Mi lenne akkor a gyermekeimmel?

Egymásra néztünk, és tudtuk, hogy a szívünkbe lángot verő fájdalom nem maradhat hangtalan, cselekednünk kell!

Ez a koncert leszakadt országrészünk magyarjaiért ad tiszteletet, az Ők közreműködésükkel – Andrea éjt nappallá téve való munkájának eredményeként, hogy a kultúra virágozatása mellett szolidaritásunkat fejezzük ki és kiálljuk, és elmondjuk, hogy „Nyelvében él a nemzet”. Hitetet kell adnunk azoknak akik megérdemlik és el kell gondolkodnunk azon, hogy mi is lehetnénk ugyanezen a sorson, ha Isten nem ilyen kegyes hozzánk.

Most a zenén keresztül szólalunk meg és várunk mindenkit, aki ezt a nemes kezdeményezést magáénak érzi!

https://www.facebook.com/events/154651461810903/

https://www.mediaklikk.hu/video/kulturalis-hirado-2017-12-04-i-adas/
(10:33-tól)